Vláčná mrkvová roláda

Vláčná mrkvová roláda

Pokud vás "honí mlsná" a máte v lednici mrkev navíc, máte z poloviny vyhráno! Tato roláda nepotřebuje totiž mnoho dalších surovin a věřte mi, v jednoduchosti je krása. Tak směle k přípravě..

Co si budeme nalhávat Velikonoce bez beránka nejsou ty pravé.. Ale věřím, že koledníci ocení i tuto netradiční roládu, po které se určitě jen "zapráší"! 

Mrkev do těsta nastrouhejte na jemno, jinak by se mohlo začít trhat. Při zapracování mrkve do těsta pracujte opravdu velmi opatrně, aby vyšlehané vyjíčka byly pořád nadýchané a roláda při pečení hezky nabyla. 

Pokud chcete ještě o kapku lepší roládu, dejte si záležet na kvalitě skořice, která je více aromatická a ořechy před přidáním do krému zlehka opražte na suché pánvi - uvolní tak více aroma. 

Suroviny pro 6 osob:

  • 1 a 1/2 hrnku strouhané mrkve
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 3 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli

Náplň:

  • 400g smetanového sýru
  • 200g šlehačky
  • 3 lžíce cukru moučka
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička skořice
  • hrst vlašských ořechů
  • cukr moučka na posypání

Troubu předehřejte na 170 stupňů.

Vejce vyšlehejte spolu s cukrem do pěny - trvá to asi 5 minut. Poté snižte rychlost a přidejte olej. 

Ve vedlejší míse si prosejte všechny sypké suroviny přes sítko. 

Do vyšlehaných vajec zapracujte střídavě nastrouhanou mrkev a moučnou směs. Postupujte velmi jemně.

Hotové těsto rozetřete rovnoměrně na plech a pečte 13 minut ve vyhřáté troubě.

Mezitím si vyšlehejte smetanový sýr se smetanou, přidejte cukr, skořici a šťávu z citronu. Ořechy jemně nasekejte a dejte stranou. Krém dejte vychladit do lednice.

Upečený základ rolády si přendejte na linku a přiklopte plátem pečícího papíru tak, aby zakrýval celou roládu. Základ těsta otočte na čistý pečící papír a vrchní pečící papír (na kterém se roláda pekla) sejměte. Těsto srolujte a nechte vychladnout. 

Vychladlý korpus opatrně rozviňte, potřete krémem a posypte ořechy. Vše srolujte a opět nechte alespoň 1hodinu v lednici. 

Hotová roláda chutná nejlépe pocukrovaná a posypaná ořechy. 

Tagy příspěvků