Vánoční štola

Vánoční štola

Vánoce jsou sice ještě daleko, ale některé dobroty, je si třeba připravit hezky v předstihu. Pro ty, kdo nechtějí na Štědrý den snídat vánočku z Albertu, mám tady recept na delikátní štolu. :) A když vydržíte a 3 týdny se jí nedotkene, bude i snídaně. 

Nápad zveřejnit tento recept na štolu jsem dostala, když mě opět oslovili z televize, abych jim šla upéct něco klasicky Vánočního.. Vánočního, ale má to háček! Připravovat, by se to mělo nějaký ten čas předem. Štola byla pro mě jasná volba. :) A ne jen proto, že jsem jí pekla už loni místo klasické vánočky. Vánočku mám sice taky moc ráda, ale štola má prostě něco do sebe. Mám jí raději. Hlavně proto, že vydrží délé vláčná. A taky proto, že si ji připravím hezky dopředu a mám více času na pečení cukroví.

Pokud vydržíte a 3 týdny si z ní ani neuždibnete, věřte mi, že nebudete litovat.. Snad jen toho, že jste upekli jen jednu. :D Toho lituji už teď.. Asi nejraději mám štolu s klasickým povoleným máslem a hrnkem Chai tea latte z mandlového mléka! Ale to už jsou mé výmysly. Je prostě výborná s medem, máslem, marmeládou a třeba i kakaem. 

Tak určitě neváhejte a pokud máte chvilku času, štolu si upečte...

Suroviny na štolu pro 4 osoby:

  • 500g polohrubé mouky
  • kůra z jednoho citronu
  • 50g droždí
  • 100g cukru krupice
  • 200g másla
  • 2 vejce
  • hrnek vlažného mléka
  • hrst sekaných mandlí, rozinek, kandovaného ovoce
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • cukr krupice na balení a 30g másla na potření

Postup:

Mandle, rozinky a ovoce si namočíme den předem do rumu. V mléce rozpustíme droždí se lžící cukru. Necháme vzejít kvásek, který smícháme se všemi surovinami. Dobře propracujeme až vznikne těsto, které necháme kynout. Vykynuté těsto zformujeme do oválu, třetinu těsta přehneme, aby vznikl žlábek.

Štolu dáme do předehřáté trouby a pečeme na 170 stupňů cca 1 hodinu. Po upečení potřeme ještě horkou štolu máslem a obalíme v moučkovém cukru. Po úplném vychladnití ji zabalíme do alobalu a dáme do chladu odležet minimálně na 14dní.

Tagy příspěvků