Tortilly s hovězím na červeném víně

Tortilly s hovězím na červeném víně

Trhané hovězí maso, zelenina a tortilla. Tak právě tohle jsou tortily s hovězím. Inspirovala jsem se tou nejlepší kuchařkou Julii Child a jejím receptem. Ten jsem trošku upravila a vzniklo tohle skvělé jídlo. Je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to!

Pochutnala jsem si i já, i když maso nemusím jíst každý den, ale kvalitní hovězí si ráda dopřeju. I u tohoto receptu se fantazii meze nekladou. Proto si ho můžete libovolně upravit. Kdo nemá rád avokádo, nebo cibulku, může vynechat (něbo něco přidat). Pro “slavnostnější” verzi můžete zvolit jako přílohu dýňové pyré, či klasické šťouchané brambory s cibulkou.

Já osobně mám ráda rychlé recepty “šup, šup”, ale někdy jsou chvíle a příležitosti, kdy to takhle nejde. Jako třeba když chcete rodině uvařit dobrý oběd, vytáhnout se před přáteli na večírku a nebo jen chcete vydatnou svačinu na výlet (a nejste příznivcem řízků :)).Určitě při pečení nespěchejte a vyčkejte, až se maso bude krásně vidličkou trhat. Naopak maso zbytečně nevysušte pečením. A věřte, že má cenu si počkat a vychutnat si to pravé trhané hovězí.

Hovězí na víně

  • 1,5 kg hovězího masa (kližka, líčka, krk…)
  • 1 mrkev, na kolečka
  • 1 cibule, na proužky
  • 1 lžička soli
  • Špetka mletého pepře
  • 750ml červeného vína (suché)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 150g slaniny na kostičky
  • 2 lžíce oleje
  • 500ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajského protlaku

Postup

Maso zbavte blan a nakrájejte na menší kusy (kdo chce maso trhat vidličkou doporučím 10–15 cm kusy). A dejte ho do většího litinového hrnce spolu s mrkví, cibulí, solí, pepřem, česnekem, tymiánem a vše zalijte vínem a nechte přes noc marinovat.

Druhý den ráno předehřejte troubu na 230 ºC. Opečte slaninu na oleji. Maso vyjměte z marinády a přidejte ke slanině. Opečte jej z každé strany, aby se zatáhlo. Pak ho vyjměte a do výpeku přidejte scezenou zeleninu v marinády. Opékejte mrkev, cibuli a rajský protlak, až zhnědnou. Opečené maso přendejte opět do litinového hrnce s vínem, přidejte opečenou zeleninu a vše zalejte vývarem tak, aby maso bylo jen tak tak zakryté. Pečte 3–4 hodiny. Tekutina v hrnci by měla jemně probublávat. Případně přilejte další vývar. Po upečení by mělo být v hrnci jen pár centimetrů tekutiny, kterou nasaje maso při trhání.

Zelenina

  • 2 cibule
  • 2 rajčata
  • Petrželka
  • 1 avokádo
  • 1 balení tortil

Zeleninu nakrájejte na kostičky (rajčata jsou lepší bez jadřince). Tortilly zlehka prohřejte na suché pánvičce. Maso v hrnci pomocí dvou vidliček natrhejte. Doprostřed každé tortilly dejte maso a přidejte nakrájenou zeleninu.

Tip: K podávání doporučuji připravit si domácí BBQ omáčku

Tagy příspěvků