Švestková povidla

Švestková povidla

Babička mi dovezla pár švestek ze zahrádky. Ano, i švestky mám moc ráda. Kilo jsem snědla, upekla koláč, ale pořád mi jich dost zbylo. Tak co s nimi? POVIDLA!! Ty byly jasná volba..

Tenhle recept na švestková povidla je opravdu jednoduchý. Nebudete muset stát hodiny u plotny, naopak. Povidla se udělají v troubě téměř samy, bez vašeho přičinění. A uvidíte, jakou snimi uděláte parádu!
Já do povidel přidávám i rum, který je zde především pro své aroma. Pokud je děláte převážně pro děti, můžete jej vynechat. Ale v zimě, když si otevřete skleničku těchto povidel třeba ke snídani... Ta vůně! Určitě nebudete litovat, že jste rum přidali.

Tak směle do toho a půl díla je hotovo! :)

Na 4 skleničky

  • 2kg vypeckovaných švestek
  • 2 lžíce octa
  • 5 lžic rumu
  • 6 lžic cukru krupice
  • 6 roztlučených hřebíčků
  • 1 lžíce skořice
Postup:
Troubu předehřejte na 220 stupňů. Plech s vysokým okrajem si vyložte pečícím papírem. Pokud si chcete ušetřit práci s drhnutím plechu, vyložte jej i přes okraje. :)
Švestky dejte do pekáče a pokapejte octem. Pečte ve vyhřáté troubě 20 minut, za žádnou cenu směs nemíchejte.  Po 20 minutách přidejte 3 lžíce cukru a pečte dalších 15 minut. Poté přidejte zbylý cukr a pečte dalších 15 minut.
Po upečení přidejte hřebíček, skořici, rum a vše promíchejte. Ještě teplá povidla dávejte do sklenic, které hned otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout.
Tagy příspěvků