Superzdravý banánovník

Superzdravý banánovník

Chcete jídelníčku trošku odlehčit, ale sladkého se prostě vzdát nechcete? Tento zdravý banánovník, je pro vás jako dělaný! Navíc, jestli doma máte banány, které vás svým vzhledem už nelákají k jídlu, poslouží v tomto receptu. 

Než jsem se rozhodla recept šířit dále, jako vždy, jsem ho řádně upravila. V původním receptu jsem snížila množství cukru a naopak přidala banány, které dodají vláčnost. Pokud máte rádi ořechy určitě jimi nešetřete, celý banánovník provoní a dodají nezapomenutelnou chuť.

Samotnou kapitolou v receptu je cukr. Pokud chcete jíst zdravě, měli byste ho z jídelníčku vysadit, to už není novinka. Klasický bílý cukr se dá nahradit. Já doporučuji přidat 1/2 množství medu, než je uvedeno cukru. U medu platí "méně je někdy více", jelikož ten při pečení způsobuje to, že výsledné dezerty budou tužší a v některých dezertech bych cukr nedoporučovala nahradit medem. Další možností je cukr třtinový, případně melasa - koupíte ve zdravé výživě a na chuť si musíte chvilku zvykat. Na druhou stranu obsahuje nepřeberné množství zdraví prospěšných látek. Variantou sladidla je i kokosový cukr, který mám já osobně moc ráda ( u nás počítejte s vyšší cenou). 

Pokud použijete opravdu zralé banány, tak i tímto ušetříte spoustu cukru. Zralé banány jsou obecně sladší a dezert přirozeně osladí. 

Suroviny:

 - 250 g hladké mouky ( nebo 50% rýžové a 50% kukuřičné)

- 250g řeckého jogurtu

- 3 velké zralé banány

- 120 g třtinového cukru (80g medu)

- 100g nalámaných pekanových ořechů

- 50 g změklého másla

- 2 celá vejce

- 2 lžičky prášku do pečiva

 - špetka skořice

- špetka soli

Troubu předehřejte na 170 stupňů a fornu na pečení vyložte pečícím papírem.

Banány vidličkou jemně rozmělněte. Máslo vyšlehejte spolu s cukrem do nadýchané konzistence, pak přidejte jogurt, rozmačkané banány, vejce a vše z lehka promíchejte. 

V míse smíchejte všechny suché ingredience a přidejte je k banánové směsi. Vše jen krátce promíchejte. Vůbec se nelekejte kusů banánů a ořechů, které v těstě najdete. 

Těsto uhlaďte ve formě a pečte 1 hodinu. Propečenost vyzkoušejte špejlí. 

Hotový banánovník podávejte vychladlý s lžící jogurtového krému*.

*TIP: Zbytek řeckého jogurtu, který jste nevyužili, smíchejte s limetkovou šťávou a lžičkou medu. Tento krém krásně doplní a pozdvihne tento dezert. 

Tagy příspěvků