Slaný koláč- Quiche

Slaný koláč- Quiche

Známe ho téměř všichni, kdo ho ještě nezkoušel, tak už na něj měl nejednou zálusk. Receptů na křehké těsto u tohoto koláče existuje opravdu velké množství. Můžete si vybrat jak z méně úsporných receptů (kde spotřebujete 10 vajec a 8 žloutků vám zbude). A nebo vyzkoušet recept inspirovaný Julii Child. Ze všech receptů co jsem zkoušela, je tento nejlepší.

Přiznám se (bez mučení), že tento recept je z edice co dům dal a možná proto je tak skvělý. Tentokrát jsem neudělala klasickou smetanovou náplň, ale použila jsem ricottu. Díky tomu je koláč krásně vláčný, lehký a nepříjde mi tolik vysušený. Na vláčnosti koláče má svůj podíl u doba pečení, proto koláč pečte jen po dobu nezbytně nutnou (když náplň “zhoustne” a dostané zlatavý odstín). Pokud nemáte v oblibě olivy, či nivu, může do náplně přidat něco jiného. Pro zachování skvělá chuti ovšemm doporučuji nechat vše, tak jak se napsáno.

Křehké těsto

  • 150g hladké mouky
  • 120g vychlazeného másla
  • 4 lžíce ledové vody (pokud použijete i špaldovou, či celozrnnou mouku, tak i více)
  • špetka soli
  • špetka cukru moučka
  • 2 lžíce vychlazeného vývaru (lze nahradit vodou)

Pokud jste vlastníkem kuchyňského robota, máte to jednodušší. Stačí spojit mouku a máslo tak, aby vznikla jakásidrobenka (směs tvoří menší lupínky). Pokud těsto zaděláváte ručně, pomůže vám vidlička a nebo rychlýmy prsty vše propracujte. Posolíme a pocukrujeme. Poté přidáme ledovou vodu (popřípadě i vývar). Tekutiny musí být studené, aby se neporušila struktura těsta. Hotové těsto dáme do lednice uležet na 20 minut. Mezitím připravte náplň.

Náplň

  • 250g ricotty
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 balení zelených oliv
  • 6 sušených rajčátek
  • 200g špenátu
  • 50g nivy
  • špetka soli

Vejce mírně prošlehejte spolu s ricottou a osolte. Cibuli zlehka osmahněte na oleji a sundejte z plamene. Rajčata a olivy nakrájejte na větší kusy. troubu rozehřejte na 190 ̊ C. Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte do kruhu. Vložte jej do vymazané formy,propíchněte vidličkou a zatižte těsto fazolemi položenými na pečícím papíru (zabráníte tak nafouknutí těsta). Pečte korpus10 minut. Vyjměte z trouby a korpus poklaďte špenátem, cibulí, olivami, nivou a rajčaty. Celý koláč pak zalijte směsí ricotty a vajec. Pečte znovu přibližně 30 minut. Upečený koláč poznáte tak, že náplň už nebude tekutá. Zároveň koláč zbytečně nepřepečte.

Tagy příspěvků