Quinoa s žampiony na bílém víně

Quinoa s žampiony na bílém víně

Quinoa, málokdo ji zná, ale v poslední době se stává stále více oblíbenou a to nejen u mě v kuchyni. Vyzkoušejte tento snadný recept, díky kterému si ji zamilujete ještě více. Já jsem v tomto receptu použila červenou quinou, k dostání je i bílá, nebo hnědá quinoa.

Pod názvem quinoa se neskrývá nic jiného než semena Merlíku čilského, který je jednou z nejstarších obilovin. Pochází z Jižní Ameriky a vyznačuje se lahodnou chutí. Díky absenci lepku je vhodná pro celiaky, malé děti i vegetariány a zároveň je velmi lehce stravitelná. Takže pokud si Vás quinoa získá, bude to jen dobře. Má totiž vysoký obsah železa, bílkovin, vlákniny, vápníku i fosforu.

Quinou můžete přidat do sladkých kaší ke snídani, do palačinek, nebo ve slané variantě je skvělá do salátů, polévek, nebo jen tak zapečená se zeleninou. Proto se opravdu nebojte s ni experimentovat.

Suroviny

  • 1/2 hrnku quinoi
  • 1 hrnek vývaru
  • 2 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 žampiony
  • špetka soli
  • 250ml suchého bílého vína
  • 50g listového špenátu
  • dle chuti niva (parmezan)

Příprava

Quinou propláchněte a dejte do hrnce s vodou. Nechte 15 minut odstát. Potom vařte 15 minut na mírném plameni (nechte ji táhnout). Mezitím si nakrájejte cibuli a orestujte ji na oleji do měkka.

Přidejte nakrájené žampiony a opečte je také. Když jsou žampiony zlatavé přidejte víno a čekejte až se tekutina vypaří. Pak přidejte uvařenou quinou, listy špenátu a vše zamíchejte. Když listy špenátu zavadnou, vmíchejte i nivu a můžete servírovat.

Tagy příspěvků