Pár rad, před pečením cukroví.

Pár rad, před pečením cukroví.

Mám pro Vás pár vychytávek a neberte to tak, že Vás chci poučovat, ale už jsem nějaké to kilo cukroví upekla (a ne vždy se mi povedlo..). Spíš se poučte z mých nezdarů a třeba Vám mé rady k něčemu budou. Budu moc ráda, když se Vám vše v kuchyni povede, dle Vašich představ.

Rada č. 1 - Myslete na to, že všechny suroviny musí být ve stejné teplotě. Proto, než se pustíte do zadělávání těsta, dejte si suroviny na kuchyňskou liňku a chvilku počkejte.

Rada č. 2 - Mouku před pečením vždy prosíjte. Bude pak provzdušněná, nadýchaná a lépe se s těstem pak pracuje.

Rada č. 3 - K pečení cukroví (a ne jan k němu) používejte kvalitní suroviny. Myslím tí, použítí másla místo různých ztužených tuků, pravou vanilku (místo vanilkového cukru z dehtu), kvalitní čokoládu...Přece jen, cukroví se peče jednou ročně a raději ho upečte méně, ale kvalitně.

Rada č. 4 - Pokud budete mít chladné ruce, máte vyhráno. Když těsto zapracováváte rukama, nelepí se Vám tolik na ruce a hezky drží tvar. Proto chlaďte, chlaťe, chleďte...

Rada č. 5 - Cukroví nechte na plechu vždy zcela vychladnout. Pokud ho budete chtít sundat z plechu ještě teplé, často se stane, že se poláme. A to přece nechceme (ikdyž ty polámané první kousky jsou nejlepší :D).

Rada č. 6 - Pokud do těsta přidáváte oříšky, opečte je na suché pánvi a až poté přidejte do těsta. Cukroví bude ještě voňavější. 

Rada č. 7 - Pokud se nechcete nervovat se stříháním věčně zkruceného pečícího papíru, pořiďte si podložky na pečení. Za pár upečených pleců, se Vám jejich cena vrátí. A nemůžu si pomoct, ale cukroví z podložek je hezky propečené a nikdy se Vám nepřichytí.

Rada č. 8 - Když máte upečeno, je na čase mnohdy zdobení. V tomto případě myslete na to, že méně je někdy více. Ke zkrášlování používejte přírodní zdobení, jako jsou oříšky, semínka, kokos, čokoládu, karamel, bílkovou polevu, cukr.. Přece jen takové cukroví vypadá lépe, než rumové kuličky obalené z růžových srdíčkách. 

Rada č. 9 - Receptům do kterých se dává celé vejce, se raději vyhněte. Protože jen žloutek dá těstu křehkost. Z bílků si pak můžete připravit pusinky, nebo kokosky. ;)

Rada č. 10 - Na sněhové pusinky šlehejte bílky v odmaštěné nádobě z odvětraných bílků se špetkou soli. Šlehejte ve vysoké nádobě na nižší otáčky. Vyšlehaný sníh tvoří špičku.

A poslední rada na závěr.. Pokud si tento článek čtete na poslední chvíli a už nestihnete upéct klasické sukroví, připravte si letos RAW cukroví. Je nepečené a časově méně náročné na přípravu. Jedinou podmínkou přípravy je výkonný mixér.

Při pečení myslete hlavně na to, aby Vás to, co děláte bavilo! A vůně nad plnou miskou u Štedrovečerního stolu pro Vás bude sladkou odměnou. ;) A nebo klidně buďte i méně pilnou hospodyňkou a čas který ušetříte, venujte svým blízkým, protože to jsou ty pravé svátky klidu. A cukroví je až druhořadé..

PS: Hlavně si pusťte při pečení koledy, s nimi jde pečení ještě líp!!! :) 

Tagy příspěvků