Medové perníčky

Medové perníčky

Neznám snad nikoho, kdo by neměl rád klasické perníčky. Já je přímo miluju! Proto tentokrát posílám do světa recept na toto tradiční cukroví, které si můžete upéct o Vánocích, Velikonocích, nebo jen tak na chuť.. :)

Zaručuji Vám, že tyhle perníčky si zamilujete. Jsou ihned měkké, vláčné a krásně voňavé. Já osobně je peču hlavně na Vánoce a Velikonoce, kdy je jejich čas. Ale kdybych mohla, dopřeju si je alespoň jednou do měsíce. 

Mám pro vás pár vychytávek, jak docílit těch nejlepších perníčků. Kdo je ochutná, bude zaručeně jen chválit a mnohdy chtít i recept!

Rada č. 1 - Do těsta přidejte pár lžic černého čaje. Ten zajistí, že perníčky budou ihned krásně měkké a nemusíte je nechávat odležet.

Rada č. 2 - Vybírejte si recepty s menším množstvím medu. Protože právě kvůli němu, jsou perníčky po upečení tvrdé a mnohdy ani nezměknou.

Rada č. 3 - Pokud se Vám povede upéct tvrdé perníčky, nezoufejte. Přidejte k nim do krabice jablko. Z něj pak perníčky natáhnou vlhkost a změknou.

Rada č. 4 - Perníčky po vytáhnutí z trouby ihned potřete bílkem, budou se pak hezky lesknout a lépe zdobit.

Rada č. 5 - I doba pečení má vliv na tvrdost perníčku. Záleží na velikosti a hrubosti perníčků, ale doporučuji péct maximálně 10 minut.

 

Věřím, že teď budete mistry perníčků!!! ;) 

Suroviny:

  • 3 vejce + 3 žloutky
  • 250g medu
  • 300g cukru krupice
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 4 lžičky perníkového koření
  • 150g másla
  • 800-900g hladké mouky
  • kakao dle potřeby

Postup:

Máslo, med a cukr dáme rozpustit. Směs necháme chvilku vychladnout a poté přidáme vejce, sodu, koření a nakonec zapracujeme mouku. Těsto necháme odležet při pokojové teplotě 12 hodin. Uleželé těsto rozválíme a vykrajujime požadované tvary. 

Pokud chcete perníčky matné, ničím nepotíráme. Pokud lesklé, potřete je razšlehaným vejce a dejte péct 5 - 10 minut na 180 stupňů. Po výjmutí, je ještě můžete potřít bílkem (kvůli lesku).

Zdobíme bílkovou polevou, roztopenou čokoládou, oříšky....

Perníčky uskladníme v dóze, či krabici na chladném místě. Pokud jsou stále tvrdé, přidejte k nim rozkrojené jablko a to uvidíte věci! :) 

Tagy příspěvků