Mazanec

Mazanec

Mám ráda moderní recepty. Jenže recept na tenhle mazanec je tak dokonalý, že nepotřebuje žádné úpravy a proto Vám ho předávám v tradičním provedení. :) Pěkně s rozinkami, máslem a hrnkem kakaa... 

Miluju tradice a to je asi hlavní důvod, proč se na Velikonoce nezamykám doma, nebo neodjedu na hory, ale právě s úsměvem na tváři vítám všechny koledníky. :) U nás doma, se vždy tradice dodržují a proto máme na snídani mazanec a krásně nazdobeného beránka na stole. 

Vždy nám pekla beránka a mazanec babička.Letos jsem si řekla, že ho vyzkouším já. V pečení mazance to nebyla moje premiéra, ale i tak jsem z něj měla respekt. Vše se mi povedlo a tak jsem se rozhodla, podělit se s vámi o recept!

Věřím, že se vám mazanec určitě povede a abychom tomu trochu pomohli, mám pro vás pár rad, než se pustíte do díla...

Kynuté těsto chce svůj čas, proto na něj nespěchejte při kynutí a dejte mu čas. Určitě proto nevynechejte dvojí kynutí. Kdy se těto zpracuje, nechá kynout a poté nechá ještě jednou kynout. To vše se dělá proto, aby se lepek z mouky spojit se všemi surovinami, taky abyste z těsta dostali větší bublinky a těsto tak bylo hezky tvárné a hutnější.

Větší péči dávejte i výběru kvasnic, někdy se stane, že už neplní svou funkci a těsto vám nevykyne. Všechny suroviny si vytáhněte na linku dřív, než začnete péct. Měly by mít pokojovou teplotu a máslo by mělo být zcela změklé, jinak se vám bude špatně zapracovávat do těsta.

Krásné tradiční Velikonoce, ať už s mazancem, nebo i bez něj... :) 

Suroviny na mazanec pro 4 osoby:

  • 35g čerstvého droždí
  • 160ml vlažného mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 380g mladké mouky
  • 6g soli
  • 60g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 90g másla
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce rozinek namočených v rumu
  • 2 lžíce nasekaných madlí + pár na posypání
  • 1 vejce na potření mazance
  • cukr moučka na poprášení

Postup

 Z droždí, vlažného mléka a lžičky cukru nechejte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a citronovou kůru. Do vzešlého kvásku přidejte žloutky a všechen cukr  – promíchejte, vlijte do ochucené mouky. Na závěr přidejte změklé máslo.
Vypracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě, než těsto zdvojnásobí svůj objem. Pak zapracujte rozinky spolu s mandlemi, vypracujte bochánek a nechte ho opět kynout – cca 30minut. Troubu předehřejte na 190 stupňů.
Poté těsto potřete vejcem, posypte zbylými mandlemi a pečte 10 minut na 190 stupňů. Troubu ztlumte na 150 stupňů a pečte dalších 40 – 50minut.
Po vytažení z trouby nechte mazanec zchladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.

Tagy příspěvků