Makovec s řeckým jogurtem

Makovec s řeckým jogurtem

Když si mám vybrat koláč, tak jedině makový! Miluju mák a tenhle vláčný makovec obzvlášť. Vždy zachrání situaci, když přijde návštěva „na poslední chvíli“. A jogurtovo- limetková poleva je jako třešnička na dortu!

Víte proč je tenhle makovec tak krásně vláčný a jiný, než ty škrábající v krku?

Tajemství je v uvařených bramborách, které se strouhají do těsta. Dodají těstu pružnost a vláčnost.

To je další důvod, proč mám tento makovec ráda.

Nesnáším plýtvání jídlem, a když Vám po nedělním obědě zbydou uvařené brambory, tak i ty zužitkujete.

Další mojí vychytávkou je přidání kapky rumu do těsta. Muži to ocení, naopak když peču pro děti, tak ho vynechám. A k dokonalosti tohoto skvělého makovce jsem vymyslela jogurtovou polevu s limetkami. Ta není tak sladká, jako klasická bílková poleva a je naopak velmi osvěžující.

Co se týče jogurtu, tak použijte opravdu jen řecký jogurt. Jogurty co se tváří, jako řecký jogurt, tak potom opravdu nechutnají a nedocílíte takové hustoty u polevy. A to už vůbec nemluvím o chuti, která se u náhražek nedá srovnat.

Až ho jednou vyzkoušíte, tak i ten mák mezi zuby přežijete…

Suroviny

  • 400g polohrubé mouky
  • 150g řeckého jogurtu + 350g na polevu
  • 350g strouhaných vařených brambor
  • 200g mletého máku
  • 250g cukru krupice/ medu (o něco méně)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce rumu
  • Špetka skořice

Postup

Jogurt smíchejte s cukry, poté přidejte mák namočeny v mléku. Nakonec vmíchejte i brambory nastrouhané najemno. V jiné míse smíchejte mouku, skořici a kypřící prášek.

Obě hmoty spojte dohromady v řidší těsto. Konzistencí se podobá hustší kaši. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formu na pečení si vymažte máslem a vysypte moukou. Pečte 35-40 minut.

Poleva

  • 350g řeckého jogurtu
  • Cukr krupice dle chuti
  • Šťáva z ½ limetky
  • 1 limetka na dozdobení

Postup

Jogurt smíchejte s cukry, poté přidejte mák namočeny v mléku. Nakonec vmíchejte i brambory nastrouhané najemno. V jiné míse smíchejte mouku, skořici a kypřící prášek.

Obě hmoty spojte dohromady v řidší těsto. Konzistencí se podobá hustší kaši. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formu na pečení si vymažte máslem a vysypte moukou. Pečte 35-40 minut.

Tagy příspěvků