Křehký koláč s citronovým krémem a ostružinami

Křehký koláč s citronovým krémem a ostružinami

Tento koláč je moje rozloučení s překrásným létem. Ostružiny už jsou opravdu sladké a citronový krém je prostě BÁJEČNÝ... Tak pojďme na to!

Když jsem dostala plnou mísu ostružin, chvilku jsem přemýšlela, co z nich udělám. Nakonec zvítězila kombinace krému z Lemon curd, který je už nějaký čas na blogu a sladkých ostružin. 

Těsto krásně voní právě kvůli másla. Víme jak je to teď s jeho "nedostatkem", ale i tak ho prosím nevyměňte za různé náhražky. Připravili byste se o skvělou chuť a taky vůni! 

Jakmile koláč upečete, je čas ho ukrýt na nějaké supertajné místo, aby ho nikdo do druhého dne nenašel - odleželý je totiž nejlepší! 

Suroviny

  • Hrnek hladké mouky
  • 80g másla
  • 1 velký žloutek
  • 1/3 hrnku cukru moučky
  • 1 lžíce studené vody
  • Špetka soli
  • 1/3 hrnku mletých mandlí

Citrónový krém

  • ½ hrnku šťávy z citronu + kůra
  • 3 velká vejce+ 1 žloutek
  • 1/3 hrnku cukru moučka
  • Špetka soli
  • 1 hrnek másla

Na ozdobu

  • Ostružiny
  • Pistácie
  • Květiny

Postup:

Máslo šlehejte spolu s cukrem, dokud nezvětší svůj objem a bude světle žluté až bílé. Poté přidejte žloutek a šlehejte dále. Postupně přidávejte mouku, sůl a mleté mandle. Vše šlehejte a nakonec přidejte lžíci vody, dokud se nevytvoří hladké těsto. Těsto nechte 30 minut odpočívat v chladu.

Formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto vyválejte a dejte do formy, spodek propíchejte vidličkou. Pečte na 15-20minut na 180 stupňů.

Mezitím si připravte krém. Ve vodní lázni míchejte vejce + žloutek spolu s citronovou šťávou a cukrem. Neustále šlehejte, až vznikne konzistentní hladká směs, kterou odstavte z plotny a nechte zchladnout. Máslo šlehejte skoro až do pěny, poté přidávejte citronovou směs. Vše vyšlehejte v krásně hladký krém.

Upečené těsto naplňte citronovým krémem. Koláč ozdobte dle své fantazie a dejte ho nejlépe přes noc vychladit do lednice. Chutě se hezky propojí.

Tagy příspěvků