Koblihy

Koblihy

Ta vůně! A co teprve ta chuť.. Odoláte? ;) Smažené koblížky hezky křupavé s meruňkovou marmeládou, nebo s karamelovým krémem. Je to jen na Vás, jak si je vychutnáte.

Ne opravdu neholduji smaženým jídlům a koblihy nemám každý den na snídaní. Ale když jsem si v dlouhých chvílích při chřipce prohlížela stará čísla časopisu Apetit, věděla jsem, že tyhle koblihy budou HIT!

A i když nejsem jejich milovník, snad každý z nás na ně dostane jednou za čas opravdu chuť. Naposledy jsem domácí koblihy jedla, když jsem byla malá a mamka nám je pekla jako sladkou večeři. Jen tak. Posypané cukrem. A ta vůně... 

Když už si "vymazlíte" takové zlatavé koblížky, je těžké vymyslet k nim vhodnou náplň. Já mám úplně nejraději koblihy bez náplně, tedy jen obalené v cukru. Takový ten pocit, když koušete a ono to hezky křupe je k nezaplacení (alespoň pro mne). Tenhle názor jsem ale rychle změnila, jakmile jsem zkusila lehoučký a nepřeslazený - karamelový krém.

Pokud jste ale vyznavači pokypaných triček od náplně doporučuji určitě domácí rybízovou marmeládu. Ale úplně nejlepší je karamelový krém. Bohužel pro Vás je nepopsatelný, za to však silně návikový! Věřte mi, že teprve s tímhle krémem dostanou koblihy ten pravý rozměr a vy se od nich nebudete moci odtrhnout. Tenhle krém je sice pracnější, ale využijete ho i k jiným receptům. 

Jakýkoliv důvod ke smažení koblihů je ten pravý. A pokud žádný nemáte, rychle si ho vymyslete, protože až je vyzkoušíte, nic jiného už nebudete chtít smažit... Nekecám! 

Suroviny na 20 koblih

  • 15g droždí
  • 1,5 dl vody
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 1 lžíce rumu
  • 10 g soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 4 celá vejce
  • 125 g změklého másla
  • olej na smažení

Postup

Droždí smíchejte s vlažnou vodou a lžící cukru. Nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku a přidejte všechny suroviny kromě másla. V robotu s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto z kvásku a směsi mouky. Hněťte cca 8 minut na střední otáčky. Poud ani po 8 minutách těsto není zformováno do koule a nelepí se od stěn, přidejte trochu mouky. Jakmile máte vypracováno vláčné těsto, snižte otáčky a po částech zapracovávejte máslo. Zvyšte otáčky, dokud není těsto velmi pružné a lesklé.

Těsto nechte kynout cca hodinu na teplém místě. Poté znovu přehněťte a nechte kynou do druhého dne v lednici. 

Vykynuté těsto rozdělte na cca 20 kuliček (po 50g). Kuličky vydatně pomoučete, zakrýjte je folií a nechte kynout další 3-4 hodiny.

V pánvi s vysokým okrajem si mezitím rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Koblihy opatrně překlopte do pánve a pečte 2 minuty z každé strany.

Koblihy nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného oleje.  Ale nenechávejte je tam dlouho, raději je ještě teplé je obalte v krupicovém cukru. 

Karamelový krém

  • 120 g + 30 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup

120 g cukru krupice nechte na pávni bez míchání zkaramelizovat. Mléko ohřejte a jakmile získá karamel zlatohnědou barvu, stáhněte jej z ohně a přilijte k němu mléko. Pánev vraťte na oheň počkejte, až se karamel spojí s mlékem. Mezitím si prošlehejte žloutky se zbylím cukrem. 

Jakmile je mléko prohřáté, za stálého šlehání přilijte toto mléko k prošlehaným žloutkům. Celou směs pak vraťte na pánev a míchejte do zhoustnutí. Hotový krém nechte zcela schladnout.

Vyšlehejte si smetanu do tuha a opatrně k ní přidejte i vychladlý karamelový krém. Vše spojte v hladký krém.

Teď přichází ta nejdůležitější část! A sice.. Plnění ještě teplých koblížků tím nejlepším karamelovým krémem.

Krém si přendejte do cukrářského sáčku s plochou a úzkou špičkou. Já si do každého koblihu udělám brčkem dírku a teprve až poté plním náplní. Koblížky naplňte, ale zase pozor, aby jste je nepřeplnily. Každý má svou kapacitu a mohl by prasknout.

A teď se už jen zakousnout! Nevím, jak je to s trvanlivostí,ale u nás déle než hodinu nevydržely. A věřte mi, nezáleží kolik jich upečete, vždy zmizí do posledního. :) 

Tagy příspěvků