Čokoládový koláč s hruškami

Čokoládový koláč s hruškami

Podzim není mým oblíbeným ročním obdobím. Proto si v tomto chladivém a upršeném čase krátím chvíle pečením (nečekaně :)). Na víkend jsem upekla tento vítečný koláč, voní po mandlích a chutná jako brownie.

Mám ráda takové ty sytě zelené hrušky, které křoupou v puse. Jsou tvrdé a plné chuti.. A když dozrají do lehce žlutého odstínu, nejraději z nich mám připravený právě tento koláč. Svou hutnou konzistejcí bych ho přirovnala už pomalu k brownies. Mleté mandle a hořká čokoládá dělá úplné divy!

Jak jsem psala na začátku, podzim není mé oblíbené roční období, ale díky plodům které nám dáva příroda ho začínám mít raději. Plán na víkend je jasný, pokud se počasí neumoudří, tak šup do kuchyně a vylepšete si víkend alespoň tímto koláčem. Třeba se u Vás stane receptem, který si založíte do sve sbírky.

Pro opravdové milovníky sladkého doporučím koláč polít hořkou čokoládou, nebo ještě teplým karamelem. Já tentokrát zůstala při zemi a jen jsem ho pocukrovala. A věřte mi, i tak jsme se po něm oblizovali.

Hruškové hody začínají!! :)

Suroviny na formu o průměru 24 cm:

  • 150 g čokolády 80%
  • 50ml amareto likéru
  • 3 velká vejce
  • 120g cukru krupice
  • 50ml oleje
  • 100g hladké mouky
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • 100g mletých mandlí
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů.Čokoládu nechejte rozpustit ve vodní lázni a přidejte do ní likér. Sundejteji  z plamenea nechte mírně vychladit.

Mezitím si vyšlehejte celá vejce s cukrem do husté pěny (trvá to cca 8 minut). Do pěny pomalu zašlehávejte olej, čokoládu. Nakonec pomalu vmíchejte prosátou mouku a kypřícím práškem a mletými mandlemi.

Hotovou směs dejte do vymazané formy. Dle své fantazie usaďte do formy i hrušky. Koláč pečte přibližně 30minut. Hotový koláč je křehký, zároveň vláčný a mírně popraská na povrchu.

Příprava hrušek:

  • 6 menších hrušek
  • 1l vody
  • 1 hrnek cukru krupice
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 kusy skořice

Hrušky oloupejte. Vodu přiveďte k varu a přidejte všechny suroviny. Hrušky vařte na mírném palmeni 10 minut. Poté je výjměte a nechte okapat a mírně vychladnout.

Tagy příspěvků