Batátový krém

Batátový krém

I když jsem ji objevila poměrně nedávno, hned jsem si ji oblíbila. A přece vás o tento skvělý recept nemůžu ochudit. Polévce mám ráda její mírně nasládlou chuť díky mrkvi a batátům. Zároveň ji koření dá zajímavou pikantnost. Pro ty z vás, kteří mají rádi nové chutě, tuto polévku opravdu vřele doporučuji. Věřím, že i vy si ji zapíšete do své kuchařky pod kolonku oblíbené recepty.

Můj tip pro tuto polévku zní ochutit ji i opraženými kešu a přidat kokosové mléko, které chuť batátů skvěle doplňuje a celkově polévku krásně zjemní.. Kdo má rád něco ostřejšího, tak i kousek toho chilli se snese. Já jsem ho do své verze nepřidávala, ale nechám to na Vás.

Suroviny pro 2 osoby

  • 400g sladkých brambor (batátů)
  • 1 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • sůl, pepř dle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Špetka mletého zázvoru
  • Špetka mletého římského kmínu
  • 0,4 litrů zeleninového vývaru
  • 0,2 litrů kokosového mléka
  • dle chuti smetanu na vaření

K servírování

  • hrst kešu oříšků
  • špetka chilli papričky
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup

Předehřejte troubu na 190 ºC. Batáty oloupejte spolu s mrkví a nakrájejte na větší kusy. Pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Směs rozložte na plech a pečte do změknutí (trvá to cca 40 minut). V mezičase si nakrájejte cibuli najemno a opečte ji na kokosovém oleji ve větším hrnci. K cibuli přidejte zázvor, česnek, kmín a ještě chvilku opékejte. Do hrnce přidejte vývar a opečenou zeleninu. Vše přiveďte k varu, přidejte kokosové mléko a vše rozmixujte (pokud chcete přidat smetanu je správný okamžik). V malé pánvi na oleji zprudka opečte kešu oříšky. Hotovou polévku servírujte posypanou oříšky, chilli a lžicí zakysané smetany.

Tagy příspěvků